Save on your hotel - hotelscombined.com

Merancang Jantina Anak

janin

Perkongsian Petua Merancang Jantina Oleh Pakar Sakit Puan Dr Hamid Arshat:

Menurut Dr Hamid Arshat petua yang diberikan ini tidak boleh dijamin 100% keberhasilannya..Mungkin dengan izin Allah s.w.t.anda akan mencapai 70% kejayaan..

Menurutnya lagi sebenarnya benih lelaki menjadi penentu jantina bayi kerana benih-benih tersebut ada yang membawa keromosom X dan Y..Sedangkan telur/benih isteri hanya membawa keromosm X..Bergantung mana yang bercantum – XY (anak lelaki) – XX (anak perempuan)..

Secara jelasnya begini,jika sperma yang mengandungi kromosom x bercampur dengan ovum yang hanya mempunyai kromosom x,maka hasil percantuman ini,janin akan mempunyai kromosom xx(anak perempuan)

Tapi jika sperma yang mengandungi kromosom Y yang bercampur dengan ovum yang merupakan kromosom X maka dari percantuman ini,janin yang terhasil adalah kromosom XY(anak lelaki)

Ciri-ciri benih lelaki berbeza – benih Y lebih cergas dan laju begerak tetapi lebih cepat mati berbanding dengan benih X yang lambat bergerak tetapi hidup lebih lama..Benih Y lebih tahan dalam cecair yang beralkali ,sedangkan benih X lebih tahan dalam cecair asid..

Petua Untuk Mendapatkan Anak Lelaki sila ikuti garis panduan berikut:

1.Anda perlu menjauhkan Makanan yang asid seperti buah-buahan limau,nanas,mangga,cuka dan minuman bergas selama 2 bulan sebelum mencuba.. Makanan laut adalah digalakkan,zat-zat logam kalsium dan magnesium juga diperlukan..

2.Persetubuhan pada waktu subur iaitu pada hari penetasan telur isteri(ovulation)adalah penting.

3.Menukarkan cecairan faraj kepada beralkali dengan melakukan ‘douching’ atau basuh dalam faraj dengan satu alat khas.20 ml.Air bikarbonet dimasukkan kedalam faraj lebih kurang 2 jam sebelum mengadakan persetubuhan..Cecair bikarbonet (sodium bicarbonate ) boleh dibeli dari farmasi..

4.Kaedah suntikan benih lelaki ( artificial insemination) setelah air mani suami menjalani proses ‘layering’,atau menjalani rawatan bayi tabung uji (IVF) dan dipilih embryo yang telah disahkan lelaki untuk dimasukkan kedalam rahim.Kedua-dua kaedah tersebut tidak dibolehkan jika hanya untuk tujuan mendapatkan anak lelaki..Tetapi diperbolehkan jika sabit ada penyakit baka bila melahirkan anak perempuan..

Petua Untuk Mendapatkan Anak Perempuan sila ikuti garis panduan berikut:

1.Digalakkan memakan makanan yang berasid seperti limau,asam,nenas,cuka,air minuman bergas dan lain lain.Pantang memakan makanan laut..

2.Persetubuhan dilakukan lepas habis haid,selang sehari,sehingga hari penetasan telur isteri (ovulation).Jangan bersetubuh selama 5 hari mulai dari hari ovulation, yang boleh dikesan dengan ujian-ujian subur..

3.Melakukan ‘douching’ dengan menggunakan cecair asid (very dilute lactacyd) 2 jam sebelum persetubuhan dilakukan..

Pesan Dr Hamid Arshat:

“Kita hanya merancang,Allah swt yang akan menetukan..Allah yang memberi rezeki kepada manusia dan setiap pemberian Allah kita terima dengan syukur Alhamdulillah,dan ia mengandungi hikmat dan nikmat yang tertentu”

Walaupun merancang jantina itu daharuskan dalam islam,namun suka untuk saya mengingatkan kepada anda beberapa perkara,seperti berikut:-

1.Jika anda merancang jantina anak tetapi ditakdirkan anda mendapat sebaliknya maka terimalah ketentuan Allah itu dengan redho dan dengan penuh kesyukuran..Ingatlah berapa ramai pasangan suami isteri yang inginkan anak dan sudah bertahun berkahwin tetapi masih tidak direzekikan zuriat..Anda sangat beruntung kerana masih diberi oleh Allah zuriat.

2.Walaupun Doktor telah memberi petua-petua untuk mendapatkan jantina anak yang anda inginkan tapi ingat Doktor bukanlah Tuhan yang boleh menentu dan memastikan jantina anak,mereka hanya berkongsi petua atau tips sebagai jalan ikhtiar,yang menentukan jantina adalah Allah..Jangan sampai anda beri’tiqad bahawa Doktor adalah penentu jantina anak yang bakal dilahirkan..Rosak akidah.

3.Jika anda telah megambil keputusan memilih(merancang) jantina anak dengan melakukan petua-petua yang Doktor sarankan seperti di atas,ini bermakna kekerapan untuk anda berjima'(bersetubuh) dengan pasangan anda adalah kurang..
Kesan dari kurang melakukan hubungan intim(bersetubuh) kerana ingin merancang jantina ialah:-

-kemungkinan akan berlaku tekanan perasaan dan psikologi kepada anda dan pasangan

-Mengurangkan kebarangkalian untuk si isteri hamil..Oleh itu,daripada merancang jantina lebih baik merancang untuk hamil..

 

Apa Komen Anda

13 comments… add one
 • sy nak llki pula heee..eh tapi mana2 tak kisah sb rezeki Tuhan yang beri.. tengok org lain nak dapat anak punyalah susah jadi mesti bersyukur..erk..hii..

 • blog Dr Hamid Arshat mmg popular mesra trafik

 • lor Puan suri upenyee..igt Cik hehehe

 • Petua anak kembar takde ke doctor? Hehe

 • mommy Link Reply

  assalamualaikum, nk tanya ni. yg bab2 makan tu isteri ke suami? ke dua2 suami isteri?

 • liza li Link Reply

  Sy dah ade 3 putri..ingat nak merasa juga jaga anak laki.kasian en.suami ,xde kawan kononnye..he he he.mungkin cara2 diatas dpt bantu sy ..apa2 pun sy tetap bersyukur di atas kurniaanNYA..

 • nur zalifah binti shafie Link Reply

  assalamualaikum, nk tanya ni. yg bab2 makan tu isteri ke suami? ke dua2 suami isteri?

 • ingin puteri Link Reply

  Assalam.. nak tny kl nak anak pompuan brape lm nak pantang mknan laut? tqvm

 • Fairuza Mansor Link Reply

  Kalau dapat peluang untuk memiliki anak pun dah cukup bersyukur sis. Tak kisahlah lelaki @ perempuan, asalkan jadi anak yang soleh dan solehah kan… 😉

 • Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. Tips Cepat Hamil.

 • Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. Tips dapat anak lelaki.

 • Venice Tonn Link Reply

  adakah cara yang manjur untuk mengatasi ejakulasi dini dengan cepat? sy sangat tersiksa dan minder dengan istri.

 • Shima Link Reply

  Sye bru buat pregnant test td dan alhamdulillah line ade 2…heheh..dh ade 3 hero jd rancang nk ade perempuan plk…

Leave a Comment