Masjid-Masjid Di Dunia

masjid

 

1.Masjid Abu el-Abbas el-Mursi

Terletaknya di di Iskandariah, Mesir..Masjid ini diberi nama Abu el-Abbas el-Mursi kerana ia dibina di atas kubur wali sufi abad 13,Ahmed Abu’l-Abbas al-Mursi (digelar sebagai al-Mursi Abu’l ‘Abbas)..Masjid ini dibina pada tahun 1775.

Masjid kazan 1

2

2.Masjid Kazan

 

Masjid ini telah dibina pada tahun 2005 di Rusia..ketika dibina ia merupakan masjid terbesar di Rusia..

1 2 3

3.Masjid Biru

masjid ini berada di Istanbul Turki dan dibangun oleh Sultan Ahmed I(1603 – 1617)dari Dinasti usthmaniyah yang memerintah Turki pada abad ke-14.Masjid ini mulai dibangun pada tahun 1609,oleh arkitek terkenal pada zaman itu,iaitu Mehmed Aga.Pada tahun 1616,masjid ini selesai dibangun.

1

2

3

 

4.Masjid Sheikh Zayed

 

Masjid ini terletak di Abu Dhabi,ibu negara Emiriah Arab Bersatu.Masjid ini dinamakan sempena Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan,pengasas dan presiden pertama Emiriah Arab Bersatu yang juga dikebumikan di sana.Masjid ini dibuka dengan rasminya pada bulan Ramadhan 2007..

1 2

 

5.Masjid Besar Sultan Qaboos

 

Masjid ini berada di Muskat Oman.Dirasmikan oleh Sultan Qaboos pada tahun 2001 dan sempat mendapat rekod dunia sebagai masjid dengan karpet buatan tangan terbesar di dunia..

1 2 3

6.Masjid Niujie

 

Masjid Niujie terletak di daerah Niujie,perkampungan muslim di Beijing..Masjid ini merupakan masjid terbesar di Beijing dan tertua di China.

 

1

 

2 3 4

7.Masjid Amru bin Ash

Masjid Amru bin Ash terletak di Kaherah,Ibukota Mesir.Merupakan masjid tertua di seluruh benua Afrika.Dibangun oleh sahabat Nabi Nabi s.a.w bernama Amru bin Ash pada tahun 641 Masehi bertepatan dengan tahun ke 21 Hijirah tak lama setelah penaklukan Mesir..

Masjid tolon8.Masjid Ibn Toulun

Merupaka masjid ke tiga yang dibangun setelah Masjid Amr bin Ash dan masjid Askar di Mesir.Salah satu masjid tertua di Mesir ini adalah satu-satunya bangunan masjid yang masih dalam bentuk aslinya.Peletakan batu pertama masjid ini pada tahun 876 Masihi kemudian selesai dibangun pada tahun 879 Masihi,oleh Gubenor Abbassid Mesir Ahmad Ibn Toulun. Masjid ini dibangun di atas sebuah bukit kecil yang dinamakan jabal Yashkur..

masjid-al-azhar-mesir9.Masjid Al-Azhar

Masjid ini di dibangunkan pada tahun 970 Masehi pada zaman pemerintahan Fatimiyah.. Merupakan masjid pertama di kota Kaherah,Mesir..

1 2

10.Masjid King Fahd

Masjid ini terletak di ibukota Argentina,Buenos Aires.Merupakan Masjid terbesar di Amerika Latin..

chechnya-mosque

chechnya-mosque-1

chechnya-mosque-2

11.Masjid Ahmad Kadyrov

Dikatakan masjid ini adalah masjid terbesar di Eropah..Terletak di Grozny,Chechnya.Masjid Ahmad Kadyrov boleh memuatkan 10,000 jemaah pada sesuatu masa.

0 comments… add one

Leave a Comment