Mahasiswi Non Muslim Bertudung di Universiti Boston

HIJABS

Mahasiswi non-Muslim di Universiti Boston mencabar diri mereka untuk memakai tudung selama 1 hari sempena Bulan Kesedaran Islam pada bulan Mac,untuk membetulkan salah faham tentang Islam dan konsep hijab,seperti yang dilaporkan oleh OnIslam pada hari Jumaat (29/3/2013).

Cabaran sehari memakai hijab ini ditaja oleh Persatuan Islam Boston University.Seramai 40 wanita non-Muslim yang melibatkan diri untuk menghabiskan satu harinya dengan mengenakan tudung sempena Hari Hijab di Boston University.

Komen Antara mereka yang menyahut cabaran sehari memakai tudung:

“Saya melihat poster di link GSU dan berfikir bahawa ini adalah hal yang sangat menarik untuk dilakukan,”kata Dian Qu,seorang mahasiswi Seni dan Sains.

Kata Dian Qu lagi “Saya meminta mereka menunjukkan kepada saya cara memakai tudung,tapi saya lupa,jadi saya memakainya dengan cara saya sendiri”

“Orang-orang Muslim memberi salam kepada saya dalam bahasa Arab” kata Perez Arias,yang menyatakan dirinya adalah seorang ateis.

“Saya tidak tahu bagaimana menjawabnya.”

“Saya merasakan penghormatan baru yang dirasai oleh wanita Muslim,” kata Gonzales.

Alhamdulillah walaupun mereka masih dalam kekafiran tetapi sekurang-kurangnya mereka tidak bersangka buruk terhadap islam dan mereka telah mula berjinak-jinak mengenali islam.Semoga mereka dikurniakan hidayah oleh Allah ‘azza wa jalla..

Apa Komen Anda

3 comments… add one

Leave a Comment